Bostadsrättsföreningen Riksbyggen Brf S:t Lars Park ligger i Sankt Lars park i södra Lund, vilken är historiskt intressant. Parken är en grön oas från senare hälften av 1800-talet. Även föreningens utemiljö består till stor del av grönytor som smälter ihop med resten av parken. Gården erbjuder en liten lekplats med gungor och sandlåda och bänkar och bord att slå sig ner vid.
Föreningen är uppförd i tre rektangulära fyravåningshus med främst 3:or och 4:or men även några 2:or. Husen är beklädda med rött tegel, en fasadbeklädnad som också präglar många övriga byggnader i parken. Samtliga lägenheter har en balkong i västerläge med utsikt över parken. Högst upp i varje hus är lägenheterna även utrustade med takterrass och ett rum med extra takhöjd.
Lägenheterna har ett ljust formspråk och en öppen planlösning med hög standard. I den öppna planlösningen har köket och vardagsrummet placerats i centrum för att ge gott om plats. Köket är utrustat med bland annat diskmaskin, inbyggnadsugn och mikrovågsugn i arbetshöjd. Badrummen är utrustade med dusch eller badkar samt med tvättmaskin och torktumlare. De största lägenheterna har två badrum och en del av lägenheterna har istället en separat gästtoalett. Det finns väl tilltagna förvaringsutrymmen i både lägenheterna och det till varje lägenhet tillhörande källarförrådet.
Till varje lägenhet följer möjligheten att hyra en markparkeringsplats. Föreningen har även ett antal garage- och carportplatser till vilka det är separat kö. Utvändigt finns det gott om cykelställ och i källaren finns det även ett cykelförråd. Till fyra av fem trapphus hör ett rullstols/barnvagns-rum. Trots rymliga lägenheter kan det ibland behövas några extra kvadratmeter. För den som önskar finns möjligheten att hyra föreningens välutrustade gemensamhetslokal/övernattningslägenhet för övernattande gäster eller till festligheter.
Kommunikationerna till Riksbyggen Brf S:t Lars Park är goda. Lunds stadsbussar och regionbussarna passerar i och nära inpå området. Även motorvägen och väg 108 nås på någon minut. Självklart finns det cykelvägar genom området. Sankt Lars park ligger långt söderut i Lund men det är nära till Lunds centrum med domkyrkan, Kulturen, Botaniska trädgården och många butiker och restauranger på cykelavstånd. Inom området finns också vårdcentral och Källby utomhusbad och på Klostergården, alldeles intill, finns apotek, dagligvarubutik och bibliotek. I Sankt Lars park finns även förskolor, grundskolor och gymnasieskolor.
Den gamla och lummiga parken från senare hälften av 1800-talet lämpar sig för promenader, joggingturer eller avkoppling med en bok i gröngräset. På våren täcks marken av vitsippor och scilla. Längre fram på sommaren svalkar lummiga lövkronor. Höga bokar och ekar men också kastanjeträd, magnoliaträd och ett stort tulpanträd är bara några exempel bland många arter som finns kvar i parken. Höje å som rinner genom parken bidrar till upplevelsen av området. Området kring Höje å är delvis naturreservat.
Riksbyggen Brf S:t Lars Park är ritad av Möller Arkitekter.
Detaljplanen för området ger arkitekten spelreglerna för hur de nya bostäderna ska utformas. När Pontus Möller tog sig an projektet S:t Lars Park hade han ett utgångsläge i hur huskropparna skulle vara placerade och en grön oas att utnyttja till bostädernas favör. Resultatet blev enligt Pontus själv ”mycket kvalitet till en rimlig peng”.
Pontus Möller om Riksbyggen Brf S:t Lars Park:
”Husen har på ett enkelt sätt fått en karaktär med det röda teglet, den vita putsen och de svarta detaljerna. De lite kaxiga gavelburspråken i skiffer gör att husen samtidigt som de smälter in tillför något nytt till omgivningen. Alla huskropparna vetter mot väster och det gröna. Västerfasaderna på husen är karaktärsfulla med sina balkonger och pelare.
Stora ombonade och skyddade balkonger med glasräcken tar med sig ljuset och parken in i bostäderna. De stora generösa balkongerna går dessutom att glasa in och blir på så vis ett extra rum i lägenheten. Inne i bostaden är det viktigt att hitta ett bra samspel mellan kök och vardagsrum – de sociala ytorna. Här har vi lyckats med det genom att skapa ett halvöppet förhållande mellan kök och vardagsrum. Det är även viktigt med ett bra bastänk och de praktiska vardagslösningarna, såsom att vi har fått in både bad och gästtoalett i större delen av lägenheterna. Detaljerna är också en viktig parameter. Vi lade stor omsorg på att få markparkering, garage, carportar och miljöhus att smälta in och bidra till en bra utemiljö. Även entréerna är en viktig detalj. Här anser vi att det ligger ett stort värde i att få till ett ljust trapphus och på så vis skapa en trygg miljö."